W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Panel ułatwień dostępu
Kontrast
Powiększanie tekstu
Podświetlanie linków
Odstępy między tekstem

Smacznie, zdrowo, kolorowo - Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania

ŚNIADANIE DAJE MOC
„Kto śniadanie co dzień zjada, 
temu wszystko się układa. 
W szkole idzie wyśmienicie, 
i radośnie leci życie”. 


Listopad, to miesiąc, w którym obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego odżywiania oraz podkreślenie znaczenia śniadania jako najważniejszego posiłku dnia, a także kształtowanie prozdrowotnych nawyków  wśród dzieci, promowanie zbilansowanego odżywiania,  aktywności fizycznej oraz rozwijanie świadomości żywieniowej i odpowiedzialności za własne zdrowie. SK PCK oraz wychowawcy klas I-III przeprowadzili akcję mającą na celu zachęcenie uczniów do zdrowego odżywiania się, a zwłaszcza spożywania zbilansowanych i pożywnych śniadań, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i koncentracji w ciągu dnia. 
Uczniowie klas I-III Publicznej Szkoły Podstawowej im. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego w Kołaczycach w ramach akcji dowiedzieli się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza organizmowi energii, a także wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu i koncentrację. Dzieci mają  więcej energii, lepiej się pracują, szybciej myślą podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Uczniowie poznali także konsekwencje złego odżywiania, które mogą prowadzić do problemów zdrowotnych oraz negatywnie wpływać na wydajność i aktywność pracy na zajęciach szkolnych. Przed rozpoczęciem pracy uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się oraz przypomnieli sobie reguły zachowania się przy stole, a następnie samodzielnie, według własnych przepisów i pomysłów przygotowali śniadanie. Dzieci z przyniesionych produktów, a więc różnego rodzaju pieczywa, masła, wędlin, serów, warzyw: ogórków, pomidorów, papryki i szczypiorku wykonywały apetyczne kanapki. Zapach roznosił się po wszystkich klasach. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Uczniowie potrafili dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bali się próbować nowych smaków. Samodzielne przygotowanie zdrowego śniadania było dla dzieci prawdziwą przyjemnością. Ze skupieniem, dużym zaangażowaniem, uśmiechem na twarzach oraz zgodnie z zasadami higieny przygotowywały swoje śniadanie. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania,  która z pewnością przyczyniła się do zwiększenia świadomości uczniów na temat roli śniadania w codziennej diecie.

Oprac. p. Anna Płazińska

Data dodania: 25 listopada 2025